Είναι επιλογή ο σεξουαλικός προσανατολισμός;

Δημήτρης Μούγιος, 09/09/2020

Ακούγεται συχνά πως η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή. Τι σημαίνει όμως και πώς βιώνεται μια τέτοιου είδους επιλογή; 

Η επιλογή του σεξουαλικού προσανατολισμού, δεν είναι αντίστοιχη της επιλογής δε μου αρέσουν τα παραπανίσια κιλά μου κι επιλέγω να κάνω δίαιτα. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αλλάζει με την ελεύθερη βούληση ούτε επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες. Απλά γεννιόμαστε με αυτόν και η απάντηση στο γιατί κάποιοι είναι γκέι, λεσβίες, αμφί, τρανσεξουαλ, θα δοθεί όταν απαντηθεί γιατί άλλοι είναι στρέιτ.

Η επιλογή του σεξουαλικού προσανατολισμού αφορά σε μια υπαρξιακή διάσταση του εαυτού μας, αυτήν της αυθεντικότητας. Δηλαδή, αν θα ζήσουμε αποδεχόμενοι αυτό που ορίζει το Είναι μας, όπου σε αυτή την περίπτωση είναι ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός, από αυτόν που θεωρείται νόρμα για την κοινωνία που ζούμε ή αν θα απορρίψουμε αυτή την τόσο σημαντική διάστασή μας και άρα ένα πολύ μεγάλο μέρος του εαυτού μας, βιώνοντας τις ανάλογες συνέπειες.

Βέβαια, η παραπάνω επιλογή σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε. Ένα περιβάλλον που άλλες φορές μπορεί να είναι ακραία εχθρικό και άλλες ανεκτικό, ενώ σπανίως για τα ελληνικά πλαίσια υποστηρικτικό.

Σ’ ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, όπου το παιδί κι αργότερα ο ενήλικας ζει με σεβασμό κι αγάπη γι’ αυτό που Είναι μαθαίνει να αποδέχεται τον εαυτό του και νιώθει την ασφάλεια να ζει τη ζωή του με πληρότητα.

Στην αντίθετη περίπτωση, ένας άνθρωπος που μεγαλώνει σε ένα εχθρικό περιβάλλον προς τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, μέσα στο οποίο στοχοποιείται και γίνεται δέκτης ρατσιστικών συμπεριφορών αναγκάζεται να αποκρύπτει ή σε ακραίες περιπτώσεις να αρνείται αυτήν του διάσταση βιώνοντας μια ταυτότητα μη αυθεντική και ζώντας ψυχικά “ακρωτηριασμένος”.

Συνοψίζοντας, η ευθύνη του ανθρώπου για το σεξουαλικό του προσανατολισμό δεν αφορά στο ποιός θα είναι αυτός ο προσανατολισμός αλλά στο πώς ο άνθρωπος θα τον διαχειριστεί μέσα σε δεδομένες συνθήκες χώρου, χρόνου και πολιτισμικού πλαισίου. Το σημαντικό, ωστόσο είναι ότι όποια στάση και αν αποφασίσει αυτός ο άνθρωπος να υιοθετήσει, να διέπεται από αυτοσεβασμό, επιείκεια και αγάπη προς τον εαυτό του.