Διαχείριση Σχέσεων & Αισθήματος Μοναξιάς

Οι σχέσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας και για αυτό έχει σημασία το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουμε μέσα σε αυτές. Όσο πιο στενή είναι η επαφή μας με τους άλλους κι όσο συχνότερη η αλληλεπίδραση μας τόσο μεγαλώνει ο αντίκτυπος του ενός στη ζωή του άλλου. Τα προσωπικά βιώματα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας αλλά και οι συνθήκες της προσωπικής μας ζωής πολλές φορές συνδέονται και επιδρούν στον άλλο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές, εντάσεις και δυσκολίες.

Η αποκατάσταση της ασφάλειας και της ισορροπίας στη σχέση περνούν μέσα από την ανάπτυξη και συμφιλίωση με τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας καθώς και την ευαισθησία και ανταπόκριση που δείχνουμε στις ανάγκες του άλλου. Μέσα από τη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας, τα δυνατά και τα δυσκολεμένα μέρη του κι έτσι ολόκληροι μπορούμε να συνδεθούμε εκ νέου με τον άλλο.

Ωστόσο, παρά την επιθυμία και τις προσπάθειες μας οι σημαντικές για εμάς σχέσεις μπορεί και να τελειώσουν. Σε αυτή την περίπτωση η απώλεια συνεπάγεται και απώλεια τουλάχιστον εν μέρει της προσωπικής μας ταυτότητας. Το πένθος για όσα χάθηκαν και η «αναγέννηση» του νέου μας εαυτού είναι διεργασίες που χρειάζονται χρόνο.

Παράλληλα, το αίσθημα της μοναξιάς και οι δυσκολίες του να ζεις μόνος μπορεί να φέρουν μεγάλο ψυχολογικό βάρος και να δυσκολεύουν την καθημερινότητα. Είναι τότε που χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο ένα ασφαλές μέρος, όπως οι ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, μέσα στο οποίο θα ξεδιπλώσουμε την εσωτερική κι επώδυνη διαδικασία του να μάθουμε να κάνουμε παρέα με τον εαυτό μας, ενώ προσδιορίζουμε ξανά την ύπαρξη μας και δημιουργούμε νέους στόχους και όνειρα.