Ο καρκίνος ως εμπειρία αφύπνισης

Δημήτρης Μούγιος, 09/09/2020

Οι άνθρωποι μετά τη θεραπευτική διαδικασία που ακολουθεί τη διάγνωση μπορεί να νιώσουν τη ζωή τους να αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αλλαγές στο σώμα, στην αντοχή και τις καθημερινές τους ασχολίες καθώς και αλλαγές στις σχέσεις με τους δικούς τους ανθρώπους, φίλους και γνωστούς μπορεί να ανατραπούν και να επιφέρουν αισθήματα μοναξιάς, απογοήτευσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και απαισιόδοξων σκέψεων για το παρόν και το μέλλον. Παράλληλα έρχονται στην επιφάνεια ερωτήματα όπως «ποιος είμαι από δω και πέρα;» «Πως θα είναι η ζωή μου στο εξής;» «Τι θα γίνει αν η θεραπεία δε πάει καλά;»

Μια τέτοια περίοδος μπορεί όμως να αποδειχθεί ωφέλιμη και γόνιμη για την ψυχική του ανάπτυξη αφού τον καλούν να επαναξιολογήσει τη ζωή του και να διαμορφώσει μια νέα αίσθηση του εαυτού του. Τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν τον άνθρωπο να αναθεωρήσει την οπτική του για τα πράγματα και να ανακτήσει την αισιοδοξία του είναι η επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των στόχων  που είχε θέσει «Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για τη ζωή μου τώρα;» « Είναι οι σχέσεις με τους σημαντικούς ανθρώπους γύρω μου όπως θα ήθελα να είναι; Τι μπορώ να κάνω για να τις βελτιώσω;» «Έχω εκπληρώσει τα όνειρα μου;» «Είναι αυτά που πραγματικά ήθελα να κάνω;» «Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τις συνθήκες της ζωής μου σύμφωνα με τις δεδομένες συνθήκες;». 

Επίσης, η ενασχόληση με νέα ενδιαφέροντα που δε συνήθιζες να κάνεις, όπως η σωματική άσκηση ( τόσο όσο μπορείς και επιτρέπεται), ο διαλογισμός, το να συμμετάσχεις σε μια λέσχη, όπου θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και  να σχετιστείς με νέα πρόσωπα μπορεί να συμβάλλουν στην διαμόρφωση μιας νέας οπτικής για τον εαυτό σου και τον κόσμο. Ένα ακόμη στοιχείο που φαίνεται να βοηθά πολλούς επιζώντες να αναθαρρήσουν είναι η καλλιέργεια της πνευματικότητας και της πίστης σε μια Ανώτερη Δύναμη, όπως ο καθένας προσωπικά μπορεί να την αντιλαμβάνεται. Τέλος, το μοίρασμα της εμπειρίας του καρκίνου με άλλους ανθρώπους που είχαν παρόμοια βιώματα και η ανταλλαγή συμβουλών και θάρρους μπορεί σε πολλούς να δώσει ανακούφιση και κινητοποίηση.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία αναθεώρησης της εικόνας για τον εαυτό σου και τους στόχους σου μπορεί να παίξει η υποστήριξη από τους ανθρώπους που νιώθεις άνετα και εμπιστεύεσαι, από τις υποστηρικτικές ομάδες ατόμων που έχουν περάσει ανάλογες εμπειρίες αλλά και η βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας.

Πηγή: Survivorship: An ESMO-ECPC guide for patients in collaboration with IPOS. Όπως ανακτήθηκε από τη σελίδα https://ipos-society.org/resources/Documents/For%20Patients/2.1.%20Patient%20and%20Family%20Guide.pdf